Voltooide activiteiten

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Dick Haver Droeze
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

De Frisiawoningen (Rijksmonument) zijn 50 geschakelde woningen gebouwd door de architect Henri Van Wamelen https://nl.wikipedia.org/wiki/Ary_Henri_van_Wamelen in het Bergkwartier. In 2020 is het 100 jaar geleden dat deze woningen werden gebouwd. Zowel architectonisch als stedenbouwkundig vormt deze buurt een uniek onderdeel van het Bergkwartier (Rijks Beschermd Stadsgezicht). De uitdaging is hoe dit ensemble gaaf te bewaren en door te geven aan volgende generaties onder de druk van de huidige wooneisen.

In zijn lezing schetst Dick Haver Droeze de planontwikkeling van het Bergkwartier en de ontwikkelingen die van invloed waren op de totstandkoming van de Frisiabuurt. De landschappelijke structuur van Amersfoort en de invloed van sociaal maatschappelijke ontwikkelingen op de stedenbouwkundige ontwikkeling vanaf 1900 hebben daar zeker een rol in gespeeld.

Aan de orde komen verder de geschiedenis van deze 100-jarige tot het jubileumjaar, de architectuur en de beeldbepalende details van de buurt, en de bewonerskarakteristiek/sociale structuur vroeger en nu. Ook zal Haver Droeze ingaan op de invloed van een monumentenstatus op het bestemmingsplan (vanaf 2021 Omgevingswet), c.q. het gemeentebeleid. De beeldkwaliteit van de woningen en de wijk roept grote betrokkenheid op onder de bewoners. Welke keuzes willen of moeten we maken voor de toekomst?

 

Dick Haver Droeze is tuin- en landschapsarchitect BNT en directeur van het Adviesbureau Haver Droeze voor advies, planning en vormgeving van de stedelijke en groene buitenruimte. Hij woont sinds 1977 in de Frisiabuurt. Dick Haver Droeze zet zich graag in voor behoud van ons cultuurgoed en de kwaliteit van de leefomgeving.

 

   
Aanvang:  17.00 uur
Spreker:  Diverse sprekers
Waar:  Joriskerk, Hof, Amersfoort
Toegang:  Alleen voor leden

 

Inhoudsopgave Jaarboek 2019:
- Cheyenne Wehren: De schilderijenverzameling van Simon van Walchren van Wadenoijen te Nimmerdor.
- Addy Schuurman: Politieke democratisering in Amersfoort rondom de invoering van het algemeen kiesrecht (ca. 1890-1930).
- Gerard Raven: De Oecumenische Raad van Kerken in Amersfoort (1954-1969).
- Marjan De Man: Gebroeders De Wilde, Amersfoortse beeldhouwers in de Gouden Bocht van Amsterdam.
- Jan H. Lodewijks: Wie waren de vier Joodse Amersfoortse gemeenteambtenaren die op
- 1 maart 1941 op Duits bevel zijn ontslagen?
- Hans Smit: Leescultuur in Amersfoort (1700-1900).
- Jaaroverzichten 2018 van de gemeentelijke diensten Monumentenzorg en Archeologie.
- Besprekingen van enkele recent verschenen boeken.

 

 

 

 

 

 

 

Op woensdagmiddag 20 november a.s. organiseert de OVF een historische bierproeverij in Rock City Brewing, de succesvolle fabrikant van echt Amersfoorts Speciaal Bier aan de Mijnbouwweg 15.

 

Programma:

16.00 uur  Korte lezing over de Amersfoortse bierhistorie door Jan Carel van Dijk

16.15 uur  Korte presentatie door brouwmeester Koen Overeem over zijn Rock City Brewing

16.30 uur  Rondleiding door de brouwerij met uitleg van Koen

17.00 uur  Einde en mogelijkheid om zelf in het grand café verder te borrelen of te dineren   

 

Aan de hand van prachtige beelden uit de Amersfoortse biergeschiedenis, zoals van de roemruchte Phoenix Brouwerij en De Drie Ringen, belandt Jan Carel met zijn verhaal uiteindelijk bij Rock City Brewing om het stokje over te geven aan Koen.

Tijdens de presentaties wordt allereerst een relatief licht speciaal bier geschonken, vergezeld van een lekkere snack. Vervolgens is er te genieten van het naar hem genoemde tripelbier Koene Ridder. Voor mensen die bijvoorbeeld na afloop nog weer moeten rijden zijn er alternatieven: eventueel halve glazen of bier met een lager alcoholpercentage.

Heel bijzonder wordt het kijkje achter de schermen, waarbij niet alleen de brouwzaal met fraaie koperen ketels bezocht wordt, maar óók de andere bedrijfsruimtes waar de vervolgstappen plaatsvinden. 

 

Gezien het beschikbare aantal plekken in een afgeschermde hoek van het grand café zijn er maximaal 20 plaatsen. Aanmelden kan via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Toewijzing gebeurt op volgorde van binnenkomst. De kosten bedragen € 15,00 per persoon.

 

Wees er snel bij: vol = vol!

   
Aanvang:  19.00 uur
Spreker:  Burchard Elias
Waar:  Gebouw Amicitia
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

Burchard Elias, oud-directeur van Museum Flehite, houdt op 5 november a.s. een voordracht over zijn nieuwe boek ‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten’ dat in november verschijnt. Zo’n 500 afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en prenten uit de collectie van het Museum zijn in het boek bijeengebracht en worden van een uitgebreide toelichting voorzien.
Elias zal in de lezing nader ingaan op de lotgevallen van deze verzameling, en op de stormachtige ontwikkelingen van de stad in de laatste 50 jaar.
Opmerkelijk is dat in de 17e, 18e en 19e eeuw vooral niet-Amersfoortse kunstenaars zoals Rembrandt de stadsgezichten vastlegden, met als uitzondering op de regel Jordanus Hoorn (1753-1833). In de twintigste eeuw veranderde dat met vooraanstaande kunstenaars als Henk Wolter, Willem van Dam en Sara van Heukelom. In meer recente tijd schonk het oud-hoofd van de Amersfoortse monumentenzorg, Cor van den Braber veel tekeningen van zijn hand aan het Museum waaruit voor het boek ruim kon worden gekozen.
De tekeningen en prenten liggen om redenen van behoud veelal langdurig in de kluis van het Museum, maar met de verschijning van ‘Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten’ wordt een groot deel ervan voor iedereen nu permanent toegankelijk!


Deze extra lezing van de OVF wordt gehouden in de Herensociëteit Amicitia Amersfoort, Prins Hendriklaan 15, 3818HK Amersfoort. Amicitia is een van de oudste herensociëteiten in Nederland.
Voorafgaand aan de lezing is er een rondleiding in het recent gerestaureerde sociëteitsgebouw waarin onder meer nog een kegelbaan te bewonderen is.
OVF-leden kunnen met korting intekenen op het boek. Alle intekenaars worden op een inlegvel vermeld. De voorintekenprijs is € 25 per exemplaar, inclusief verzendkosten. Intekenen kan tot en met 5 november op een intekenlijst ter plekke, maar ook vooraf door € 25 over te maken op rekening nummer NL30ABNA0458869287 t.n.v. Bekking & Blitz Uitgever BV o.v.v.: 5248 en uw adresgegevens. Na verschijnen wordt het boek toegestuurd.


Informatie
Datum: 5 november 2019
Adres: Herensociëteit Amicitia Amersfoort, Prins Hendriklaan 15, 3818HK Amersfoort
Start van de rondleiding: 19.30
Start van de lezing: 20.00 uur
Kosten: gratis voor OVF-leden, € 5 voor niet-leden
Parkeren: in de omgeving van Amicitia kunt u parkeren, maar kom bij voorkeur op de fiets of te voet!
Voor meer informatie over activiteiten van de OVF zie: www.historisch-amersfoort.nl

 

 

 

Op dinsdag 29 oktober wordt in het i-Centrum Vathorst een lezing georganiseerd over de ontstaansgeschiedenis van Vathorst. De avond wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF), in het kader van het Vathorstjaar van de OVF, waarin verschillende aspecten van Vathorst aan de orde komen of zijn gekomen.
In de jaren zeventig is Hoogland (inclusief Hooglanderveen) geannexeerd door de gemeente Amersfoort, die toen zo’n 80.000 inwoners telde. Het grondgebied van de stad Amersfoort werd op die manier flink uitgebreid.

Uitbreidingswijken
Het ontwikkelen van grotere uitbreidingswijken boven het Valleikanaal was het gevolg. In die eerste jaren was de gemeente nog zelf verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp voor deze nieuwe wijken. Vanaf de
jaren tachtig, ten tijde van Wethouder Asselbergs, kwam daar verandering in. Het Zielhorst-Etalageproject en de Vlinderbuurt, gevolgd door de wijk Kattenbroek, zouden op nationaal niveau een nieuwe manier van
ontwerpen inluiden. Externe stedenbouwkundige bureaus werden daarvoor ingeschakeld. Het ontwerp vond vanaf toen niet meer plaats op basis van de beschikbare m², maar op basis van metaforen en inspirerende beelden van elders.

Sprekers
In 2002 werd de eerste woning in Vathorst opgeleverd. Vanzelfsprekend ging daar een hele periode van voorbereiding aan vooraf. Tijdens de lezing wordt stilgestaan bij die ontwikkeling van het huidige Vathorst en de weg daar naartoe. Sprekers zijn Jelle Hekman (voormalig wethouder Vathorst, nu voorzitter van de OVF), Henk van den Broek (betrokken onder andere bij de start van Kattenbroek als directeur SCW; tegenwoordig onafhankelijk voorzitter van Vathorst Beheer, de private
aandeelhouders) en Edzo Bindels (directeur West 8, mede verantwoordelijk voor het Masterplan Vathorst uit 1997). Hij is als stedenbouwkundige nog steeds betrokken bij Vathorst, in het bijzonder bij de ontwikkeling van het gebied De Laak. Zijn bijdrage deze avond zal vooral gaan over de stedenbouwkundige opzet van het gebied De Laak: droom en werkelijkheid.

Informatie
Datum:    29 oktober, start om 20.00 uur.
Duur:      ongeveer 2 uur, afsluiting met een drankje.
Kosten:   deelname is gratis en er is plek voor maximaal 120 personen.
Adres:     i-Centrum Vathorst, Veenslagen 2, 3825 RV Amersfoort.

Voor meer informatie over activiteiten van OVF: www.historisch-amersfoort.nl