Geplande activiteiten

2020-02-18 (dinsdag); Leven en werken van de Amersfoortse musicus Joannus Tollius (1550-1628).

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Simon Groot
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

In de lezing van Simon Groot over de musicus Joannes Tollius komt Tollius' jeugd in Amersfoort aan bod, zijn werkzame leven in Italië en Denemarken, zijn laatste levensjaren als hypotheekverstrekker van Amersfoorts onroerend goed en de verdeling van zijn erfenis. Simon Groot zal in de lezing vooral ook uitgebreid ingaan op de muzikale nalatenschap van Tollius en een aantal opnamen van zijn werken laten horen. Tollius’ bundel met 'Motetten over de waardigheid en zeden van priesters', zijn madrigalen voor het Amsterdams muziekcollege en de motetten die hij opdroeg aan de uitmuntende Amersfoortse musici zal Groot vergelijken met werken van verschillende tijdgenoten.

Via onderstaande link kunt u alvast kennismaken met de madrigalen van Joannes Tollius, uitgevoerd door het Hemony Ensemble en het Collegium Amisfurtense o.l.v. Simon Groot. https://www.muziekweb.nl/Link/DBX11517/Madrigali-a-sei-voci?WorkID=U00002358453

Dr. Simon Groot (1958) is musicus en musicoloog. Hij legt zich in beide disciplines toe op Nederlandse muziek van de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Hij is artistiek leider van het Hemony Ensemble en werkt als conservator van de muziekhistorische collecties van de Universiteit van Amsterdam en als docent muziekwetenschap (Nederlandse muziekcultuur) aan de Universiteit Utrecht.

 

 

2020-03-03 (dinsdag); Josef Kotälla, de beul van Amersfoort

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Richard Hoving
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

De ss’er Josef Kotalla was de beul van Kamp Amersfoort. Een slechtere Duitser liep er in de Tweede Wereldoorlog bijna niet rond in Nederland. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld. Zijn straf werd omgezet in levenslang. Tot aan zijn dood in 1979 zat Kotalla gevangen in de koepelgevangenis in Breda. Hij behoorde tot de Drie van Breda, de laatste drie Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap.
Vorig najaar verscheen een biografie van Kotalla van de hand van Richard Hoving. In deze studie, waarop Hoving promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt voor het eerst een volledig beeld geschetst van de beruchte Duitse oorlogsmisdadiger.

Tijdens een lezing op dinsdagavond 3 maart vertelt Hoving uitgebreid over het leven van Kotalla. Hij licht toe hoe de Duitser in korte tijd kon uitgroeien tot de beul van Amersfoort. Zijn berechting en gevangenschap in Breda zijn eveneens onderwerp van de avond. Tot slot geeft Hoving een inkijkje in het verloop van zijn onderzoek en gaat hij in op de reacties op zijn boek.

 Richard Hoving (1971) is historicus en journalist. ‘De beul van Amersfoort. Biografie van Josef Kotalla (1908-1979)’ is zijn tweede boek. Eerder schreef hij ‘Het ‘foute’ kamp. De geschiedenis van het Amersfoortse interneringskamp Laan 1914 (1945-1946)’.

2020-03-17 (dinsdag); Algemene Ledenvergadering OVF

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  Alleen voor OVF-leden

 

Nadere informatie volgt

2020-03-21 (zaterdag); Mini-excursie naar Bergkwartier en de Frisia woningen

Mini-excursie naar het Bergkwartier en de Frisia-woningen naar aanleiding van de OVF-lezing van 21 januari 2020. Dick Haver Droeze

De Frisiawoningen (Rijksmonument) zijn 50 geschakelde woningen gebouwd door de architect Henri Van Wamelen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ary_Henri_van_Wamelen) in het Bergkwartier. In 2020 is het 100 jaar geleden dat deze woningen werden gebouwd. Zowel architectonisch als stedenbouwkundig vormt deze buurt een uniek onderdeel van het Bergkwartier. Onlangs hield Dick Haver Droeze een lezing voor de OVF over de planontwikkeling van het Bergkwartier en de ontwikkelingen die van invloed waren op de totstandkoming van de Frisiabuurt. Op 21 maart begeleidt hij een mini-excursie naar de Frisiabuurt.

 Tijd en start van de excursie is nog niet bekend. Maximaal aantal deelnemers: 12

Kosten: gratis voor OVF-leden, 5 euro voor niet-leden

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2020-04-14 (dinsdag); 6e Brongerslezing

Spreker Ad van Liempt. Nadere informatie volgt.