Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Marjory Degen
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50 te  Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 3,50

 

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Nog steeds, en misschien wel meer dan ooit is deze overal om ons heen aanwezig. Soms is dat overduidelijk, soms ook totaal niet. Wat is De Stijl eigenlijk? En wat maakt de invloed vandaag de dag nog zo groot?
In deze lezing zal Marjory Degen, conservator van het Mondriaanhuis in Amersfoort, ingaan op De Stijl. De oprichting maar ook de nawerking ervan in de 20e en 21e eeuw. Wie waren zijn belangrijkste leden en wat was het dat hen bond? Één van de belangrijkste aspecten van De Stijl was de kleurtoepassing. Hoe keek men daar tegenaan en komt dit overeen met hoe wij tegenwoordig De Stijl beschouwen?
Daarnaast zal Mondriaan als bekendste Stijlkunstenaar centraal staan. Verkozen door Amersfoort als de bekendste inwoner allertijden is hij de trots van de regio, maar was dat in zijn eigen tijd ook wel zo? Wie was hij eigenlijk en hoe is hij geworden tot een wereldwijd bekend en revolutionair kunstenaar? En welke rol heeft De Stijl gespeeld in het leven en werk van Mondriaan?
Beginnend bij het begin, in 1872 in Amersfoort, en eindigend in 2017 probeert Degen een kijkje in het leven van een kunstenaar te geven. Zijn werk, leven en eigenaardigheden, maar ook zijn vriendschappen en inspiratiebronnen. Zou Mondriaan eigenlijk een trots man zijn nu hij zijn bekende stijlkenmerken overal terug ziet?

In principe is er vrije inloop, maar onder andere in verband met de brandveiligheid is de maximale zaalcapaciteit 80 personen. Heel af en toe dreigt dit maximum overschreden te worden. Toegang vindt dan plaats in volgorde van binnenkomst.