Aanvang:  20.00 uur
Sprekers:  Onno Maurer en Lydia Edelkoort
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50 te  Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden  €3,50. Museumjaarkaart geldig.

 

Publiekslieveling in België. Het ontroerende verhaal van een schilder en zijn muze. Of hoe een veelbelovend schilder speelbal werd van de wereldgeschiedenis.

Rik Wouters begon kort voor 1914 naam te maken in de Belgische kunstwereld, als beeldhouwer en als schilder van alledaagse taferelen. Wouters hoefde niet langer te bezuinigen op zijn materialen en werkte alsof zijn leven er van af hing. Tientallen beelden en schilderijen maakte hij in de paar jaren tussen 1911 en 1914: van zijn vrienden, van de omgeving van Bosvoorde en vooral van zijn muze en vrouw Nel. Een bloeiende carrière lag in het verschiet. 

Toen brak begin augustus 1914 de oorlog uit. Soldaat Rik Wouters moest zijn land beschermen tegen de Duitse troepen, die op weg waren naar Frankrijk en hierbij België doorkruisten. Toen in oktober 1914 Antwerpen in handen van de Duitsers viel, vluchtte soldaat Wouters naar het veilige neutrale Nederland. Hij was speelbal van een internationaal conflict geworden.

Wouters en duizenden gevluchte Belgische soldaten werden geïnterneerd in Amersfoort, in de Van Stolbergkazerne  en later in Kamp Zeist. Grote liefde Nel betrok een appartement aan de Langestraat in Amersfoort. Samen verkenden ze de omgeving van Amersfoort en Zeist en Wouters maakte talloze schetsen, van koeien en varkens en van Nel.

Begin 1915 konden Rik en Nel naar Amsterdam verhuizen. Riks ziekte verergerde en vaak kwam hij zijn huis niet meer uit. Maar hij bleef tekenen, schetsen en schilderen, het uitzicht uit het appartement, over de Kostverlorenvaart, maar vooral Nel. Het is ontroerend te zien hoe de doodzieke schilder tot het einde toe inspiratie vond in zijn grote liefde. Hij overleed in 1916, op 33-jarige leeftijd, in Amsterdam.

Na de lezing is er gelegenheid de tentoonstelling te zien en de film La Vie Amoureux de Nel.